You are currently viewing Başarılı Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Başarılı Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Aile danışmanlığı eğitimini tamamladıktan sonra resmi olarak aile danışmanı olsanız da mesleki gelişimi sürdürmediğiniz müddetçe alanda öne çıkamazsınız. Elbette aile danışmanı olarak çalışmaya devam edersiniz ama danışanların ilk aradığı danışman olmaktan da uzak kalırsınız. Peki başarılı bir aile danışmanı olmak için ön şartlar dışında hangi özelliklere ve yetkinliklere sahip olmak gerekir? İçeriğimizde bu soruyu merkeze alacağız.

Başarılı Bir Aile Danışmanı Olmanın Adımları

Başarılı bir aile danışmanı nasıl olunur sorusunu cevaplamadan önce aile danışmanı olmanın ön şartlarına bir göz atalım. Aile danışmanı olmak için öncelikle sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Daha sonra ise en az 450 saati bulan bir aile danışmanlığı eğitimi almalı ya da yüksek lisans aile danışmanlığı programına başvurmalısınız.

Aile danışmanlığı alanına, ilgili eğitimi alarak giriş yapabilirsiniz. Eğitim aşamasında ve sonrasında ise başarılı bir danışman olmaya yönelik neler bilmeniz gerektiğine hakim olmalısınız. Yani aile danışmanlığının alan eğitimini almak, tek başına yeterli bir gösterge olmayacaktır. Eğitim sürecinde kendinize nitelik kazandıracak yollara başvurabilirsiniz. Bu yollardan en önemlileri olarak gördüğümüz birkaç adımı aşağıda sizinle paylaştık. Ayrıca paylaştığımız adımlar, başarılı bir aile terapisinin nasıl uygulanabileceği yönelik bilgiler edinmenize de yardımcı olacak. 

Mesleki Eğitimleri Almaya Devam Edin

Açıkçası yüksek lisans ya da sertifika programı aracılığıyla alacağınız eğitim; bir son değil, mesleki gelişimin başlangıcıdır. Aile danışmanlığı sertifikasına ya da lisansüstü eğitimine başvurmadan önce alanın güncel gelişmelerini takip ederek yetkin bir danışman olmanın püf noktalarına odaklanabilirsiniz.

Mesleki eğitimler ise alan eğitimini destekleyecek şekilde size farklı konular hakkında geniş bakış açısı sunmayı sağlar. Aile danışmanlığı ile ilgili bilgi ve becerileri edinmek için mesleki eğitimler fazlasıyla yeterli olacaktır. Önemli olan verimli bir şekilde öğrenme sürecine odaklanmak ve aile danışmanlık becerilerini kapsayıcı eğitimlere yönelmektir.

Bilhassa terapötik becerileri içeren psikolojik rehberlik ve danışmanlık ile ilgili konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Yine aile danışmanlığı konularını içeren çalışma alanlarıyla ilgili eğitimler de alabilirsiniz. Böylece aile danışmanlığı hizmetinde en çok müracaat edilen konularda da yetkinliğinizi gösterme fırsatını yakalarsınız.

Spesifik Alt Konularda Uzmanlaşın

Aile danışmanlığı, birbirinden farklı konularda destek ve danışmanlık veren bir uzmanlık alanı. Ayrıca bu profesyonel ve uzmanlık alanı, kendi içinde daha spesifik alanlara da temas edebiliyor. Örneğin; çift ve aile terapisi, evlilik terapisi ve ergen danışmanlığı gibi.

Saydığımız çalışma alanlarında uzmanlaşmanız çok daha geniş bir danışmanlık hizmeti sunmanızı sağlar. Özellikle çift ve evlilik terapisi alanında eğitim almanız danışan ve vakalara karşı bakış açınızı da genişletir. Ayrıca danışmanlık becerileri edinmek ve bu alanlarda uzmanlaşmak için de eğitim almayı düşünebilirsiniz.

Türkiye’de başarılı bir aile danışmanı olmak ve öne çıkmak için evlilik terapisi alanına yönelebilirsiniz. Aslı ana eğitimini tamamladıktan sonra çift terapisine odaklanan ek eğitimlerle profesyonel bir evlilik terapisti olabilirsiniz.

Bunun yanı sıra çift terapisi alanında uzmanlaşırken bu alanda en çok başvurulan danışan konularında çalışmalar yapabilirsiniz. Örneğin, çift ve evlilik terapisine bağlı olan cinsel terapi alanında eğitim ve sertifikalar alabilirsiniz. Sertifika ve eğitimlere ek olarak yüksek lisans-doktora düzeyinde de aileyi ve çiftleri konu alan çalışmalar yayımlayabilirsiniz. Yine tezinizi çift terapisi alanında yazarak ciddi bir alan bilgisi ve tecrübesi edinebilirsiniz. Yaptığınız bütün çalışmaları öne çıkararak kendinizi bu alanda ispatlayabilir ve Türkiye’de aile danışmanına en çok müracaatın gerçekleştiği çift ilişkilerinde uzmanlaşabilirsiniz.

İletişim Becerilerini Öğrenin ve Kullanın

En önemli danışmanlık becerilerinden biri de empati kurmak ve aktif dinlemedir. Özellikle dinleme becerisi, aile danışmanının işe yarar bir terapi süreci başlatması adına önemlidir. Aktif dinleyen bir aile terapisti, nokta atışı sorular sorar ve danışanları tanıyarak çözüme giden yolu keşfetmelerine yardımcı olur. Danışmanın öne çıkan bir diğer iletişim becerisi ise empatik iletişimdir.

Danışmanlık sürecinde empati, karşıdaki kişinin yerine geçmekten ziyade geniş bir açıyla vakaya bakabilmeyi içerir. Aile danışmanı, karşısındaki danışana katılmıyor olabilir ama terapi sürecinde yargılayıcı bir dil kullanmak terapi sürecine ciddi oranda zarar verir. Ayrıca böylesi bir dil kullanımı, danışmanlık meslek etiğine de aykırıdır. Kısacası empatik dinleme becerisi, danışmanın danışanlarıyla güven odaklı bir iletişim kurması adına olmazsa olmazdır. Tüm yetkinlikler bir yana danışana asıl başarıyı getiren etken de danışanlarının sorunlarına karşı onların yanında olmasıdır.

Aile danışmanı, aktif dinleme ve gözlem yeteneğini bir arada kullanarak doğru zamanda doğru iletişim sürecini başlatır. Bu yetkinlik zamanla doğru yerde, doğru soruyu sormaya da dönüşür. Zamanlamaya dikkat eden aile danışmanı, iletişime kapalı bir danışanı dahi bu yolla konuşturabilir. Ayrıca burada da önemli olan güven odaklı danışman-danışan iletişimi başlatmaktır. Danışan, terapiye kendi isteğiyle başvurmuş olsa bile bazı soruların sorulmasını bekliyor olabilir ve danışmanın onu yönlendirmesini isteyebilir. İşte birbirinden farklı danışan profilleri ile tanışırken onları aktif dinleyebilmeli ve güveni elden bırakmadan sahici bir iletişim başlatabilmelisiniz. Bu yolla çok daha başarılı bir terapi uygulaması gerçekleştirebilirsiniz. 

Aile Danışmanı ve Aile Danışmanlığı Eğitimi ile İlgili Merak Edilenler

Aile Danışmanı Olmak İçin Hangi Konularda Eğitim Almalıyım?

Aile danışmanlığı, psiko-sosyal konularda geçerli olan bir danışmanlık hizmeti sunar. Aile danışmanı da farklı vakaları ele alırken her bir alt konuya hakim olarak görevini yerine getirir. Aile terapisi kapsamına giren alt başlıklarda eğitim alabilir ve bu alanlara yoğunlaşarak uzmanlaşabilirsiniz. Ayrıca psiko-sosyal çalışmalara imza atarak aile danışmanlığı alanında teorik ve pratik bilgilerinizi artırabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Nasıl Verilir?

Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversiteler aracılığıyla aile danışmanlığı eğitimi sunuluyor. Yüksek lisans aile danışmanlığına başvuranların, sertifika programlarına katılmalarına da gerek kalmıyor. Sertifika programına başvurmak için ise üniversitelerden tarafından verilen sürekli eğitim merkezlerine yada online eğitim kurslarına göz atabilirsiniz.

Aile Danışmanı Hangi Konularda Danışmanlık Sunar?

Aile danışmanlığı, aileyi ele aldığından oldukça genişleyebilen sorunları da merkeze alır. Ayrıca yalnızca yetişkinlere ya da çiftlere yönelik hizmet vermez. Kapsayıcı danışmanlık hizmeti boyunca çocuk gelişimi, psikolojisi ve ergenlik dönemi konularını da ayrıca ele alır. Genel olarak ise ailedeki yerleşik sorunlar, çift ilişkileri, ergenlik sorunları, ebeveyn depresyonu, ailede ölüm, yas süreci ve bağımlılıklar gibi başlıklar da hizmete dahildir.

Başarılı bir aile danışmanı olmanın püf noktalarına odaklanırken başarılı bir terapinin de nasıl uygulanabileceğine göz attık. Eğer yolun en başındaysanız aile danışmanlığı eğitimi ile başarıya giden yolu emin adımlarla döşeyebilirsiniz.