You are currently viewing Aile Danışmanı Arayan Kurumlar Nelerdir?

Aile Danışmanı Arayan Kurumlar Nelerdir?

Aile danışmanı, yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirdiğinde farklı iş alanlarında çalışabilecek bir yetkinliğe sahiptir. Aile danışmanlığı mesleği için sosyal hizmetler, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Daha sonra ise en az 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimini tamamlamak isteniyor. Peki tüm şartları yerine getirdikten sonra aile danışmanı nerelerde çalışabilir ve aile danışmanı arayan kurumlar hangileridir? Yazımızda yetkin bir aile danışmanının nerelerde çalışabileceğine değineceğiz.

Başarılı Bir Aile Danışmanı Nerelerde Çalışabilir?

Günümüzde öne çıkmak ve sivrilmek, eskisinden biraz daha meşakkatli ve emek isteyen bir süreci gerektiriyor. Aile danışmanlığı için de bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Farklı bölüm mezunlarına açık olan bir meslekte öne çıkmak ve kendinizi kanıtlamak, mesleğinizi en iyi şekilde yerine getirmenizin de teminatı olabiliyor. İşte aile danışmanı arayan kurumların önceliği de budur. Sizin mesleki eğitim ve gelişiminizi sürdürmeniz. Peki ama zorunlu aile danışmanlığı eğitimi sonrasında nasıl bir yol izleyerek öne çıkarabilirsiniz?

Öncelikle aile danışmanlığı eğitimini en iyi şekilde nasıl tamamlayabileceğinize göz atalım. Aile danışmanlığı eğitimi, yüksek lisans veya doktora programına bağlı olduğu gibi sertifika programına bağlı olarak da veriliyor. Burada önemli olan yüksek lisans ya da sertifika programı aracılığıyla bilgi ve becerilerinizi ne ölçüde geliştirdiğinizdir. İster MEB onaylı sertifika alın isterse yüksek lisansı başarıyla tamamlayın, asıl öne çıkmanıza yardım eden şey, alan içi becerilerinizi artırmanızdır. Bu beceriler iletişim ve terapötik becerilerdir.

Başarılı bir aile danışmanı, başta dinleme becerisi olmak üzere konuşma ve beden dili konusunda kendisini geliştirmelidir. Terapi sürecinde danışanla etkin ve yararlı bir iletişim sürdürmek için sözlü ve sözsüz iletişim biçimlerinin en iyi şekilde kullanılması gerekir. Aile danışmanı da hem aldığı temel eğitim hem de kaliteli kişisel gelişim eğitimleri ile aile danışmanı olma yolunda emin adımlarla ilerler.

Aile danışmanı, kendine kattığı bilgi ve beceriler ile danışmanlık merkezleri dışında da iş bulabilir. Şimdi yetkin bir aile danışmanının nerelerde çalışabileceğinize göz atalım.

Aile Danışmanlık Merkezleri

Aile danışmanlarının en bilinen çalışma alanı, danışmanlık merkezleridir. Yasal yönetmeliğe göre de aile danışma merkezleri, aile danışmanlarının öncelikli istihdam yeridir. Aile danışmanları, kendi danışmanlık merkezlerini açabilir ya da danışmanlık merkezlerinde iş bulabilirler. Danışmanlık merkezlerinde iş bulmak ise birden fazla etkene bağlıdır.

İlk olarak aile danışmanının eğitim ile beraber çalışma deneyimine de sahip olması gerekir. Bu deneyim, sadece tam zamanlı bir iş anlamına gelmez. Projeler, gönüllü etkinlikler ve saha çalışmaları gibi eğitim sürecinde edindiğiniz deneyimler de iş bulma aşamasında sizin yararınıza olacaktır.

Ayrıca aile ve çift terapisi üzerine ek eğitimler alarak yetkinliğinizi kanıtlayabilir ve evlilik-çift terapisi alanında iş bulabilirsiniz. Ülkemizde aile danışmanlığına müracaatı en çok çift ve evlilik ilişkileri oluşturduğu için bu alanda eğitim alarak kendinizi öne çıkarabilirsiniz.

Eğer kendi aile danışmanlık merkezinizi açmak istiyorsanız ise yönetmeliği takip ederek adım adım başvuru sürecini yerine getirmelisiniz. Aile danışmanlığı merkezi açma şartları hakkında özet bilgi için de ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Yaşam Koçluğu ve Koçluk Merkezleri

Aile danışmanının çalışabileceği bir diğer merkez ise koçluk merkezleridir. Aile danışmanı, koçluk merkezlerinde iş bulduğunda; ilişki koçluğu, ebeveyn koçluğu ve ergenlik dönemi danışmanlığı gibi alanlarda çalışır. Koçluk merkezlerinde iş bulmak için de kendinize ek yetkinlikler kazandırmalısınız. Çocukları, ergenleri, çiftleri ve evli çiftleri merkeze alan eğitimler alarak koçluk merkezlerinde çalışmanızın önüne açabilirsiniz. Ayrıca koçluk becerilerini içeren kapsamlı bir eğitim programıyla da bu alanda çalışabileceğinizi ispatlayabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Veren Kurumlar

Aile danışmanlığı alanında hizmet sunarak süpervizyon aşamasını yöneteceğiniz çalışma alanı ise eğitim kurumlarıdır. Yüz yüze ya da uzaktan eğitim aracılığıyla aile danışmanlığı programı sunan kurumlar, eğitmenlerle çalışarak kurs sürecini uygularlar. Aile danışmanlığı eğitimi veren kurumlarda çalışmak için ilgili yönetmelikteki maddeye uygun hareket etmek gerekir.

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğine göre eğitmen olmak için;

  • Ulusal ve uluslararası standartta bir sertifikaya sahip olmak,
  • Aile danışmanlığı konusunda en az 5 yıl çalışmak veya
  • Yüksek lisans ya da doktora düzeyindeki programlarda eğitmen olarak çalışmak.

Görüldüğü üzere ilgili kurumlarda eğitmen olarak çalışmak için belli şartları yerine getirmek gerekiyor. İşinizde deneyim elde ettikçe ve kendinizi geliştirdikçe ilgili kurumlara eğitmen başvurusu için yönelebilirsiniz.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Aile danışmanının bir diğer çalışma alanı ise rehabilitasyon merkezleridir. Özellikle sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından mezun bir aile danışmanıysanız rehabilitasyon merkezlerinde rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Yine özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarla ve aileleriyle çalışabilirsiniz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde iş bulmanızı kolaylaştırmak için de oyun terapisi, özel eğitim ve ergenlik psikolojisi gibi alanlarda eğitimlere katılabilirsiniz.

Aile Danışmanı Hangi Konuları Ele Alır?

Aile danışmanı olarak çalışabileceğiniz belli kurumları derledik. Şimdi de aile danışmanının hangi konular dahilinde hizmet sunduğuna biraz bakalım. Aile danışmanı, aile terapisi konularını merkeze alır ve terapi sürecinde ilgili vakaya uygun bir yöntem belirler. Genel olarak aile danışmanı, aşağıdaki konuları içeren sorunlarla ilgili danışan kabul eder:

  • İlişki ve Çift Sorunları,
  • Ailedeki Bağımlılıklar,
  • Ebeveynliğe Hazırlık,
  • Çocuk Psikolojisi ve Gelişimi,
  • Yaşlılarda Uyumsuzluk,
  • Ailede Travma, İstismar ve Yas,
  • Ergenlik Psikolojisi,
  • Cinsel Terapi Gerektiren Konular,
  • İletişimsizlik ile İlgili Konular.

Aile Danışmanı Çalışma Alanları ile İlgili Merak Edilen Sorular

Yetkin Bir Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

İşinde uzman bir aile danışmanı, mesleki eğitimini ve gelişimini tek bir kaynaktan beslemez. Meslek süresi boyunca kendi geliştirecek çalışmalara katılarak yetkinlikleri artırır. Geri kafalı bir aile danışmanı olmayı reddederek kendini günceller ve mesleki eğitimlerine devam eder.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Aldıktan Sonra Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışabilir miyim?

Aile danışmanı olma şartlarını yerine getirdikten sonra bir numaralı çalışma sahanız danışmanlık merkezleridir. Kamuda ise aile danışmanlığını içeren bir merkez ya da birim henüz faaliyette değildir. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı aile danışmanı kadrosu ya da alımı da yoktur. Yalnız bazı büyükşehir belediyelerine bağlı birimlerde aile danışmanlığı hizmeti verilebiliyor. Bulunduğunuz şehrin ve ilçenin belediyesine göz atarak böyle bir birim olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Aile Danışmanı Hangi Konularda Kendini Kanıtlamalıdır?

Yetkin ve başarılı bir aile danışmanı olmak amacıyla önce gerekli alan eğitimini tamamlamalı, daha sonra da ek eğitimlerle kendinizi öne çıkarmalısınız. Örneğin, çift, evlilik ve cinsel terapi üzerine yoğunlaşarak alanda kendinizi geliştirdiğinizi ispatlayabilirsiniz. Yine terapötik beceriler içeren programlara katılarak da mesleki eğitiminize katkı sunabilirsiniz.

Yazımızda başarılı ve yetkin bir aile danışmanının hangi kurumlarda çalışabileceğine göz attık. Kariyer yolunuzu döşemeden önce zorunlu bir şart olan eğitimi tamamlamak istiyorsanız aile danışmanlığı eğitim sayfamıza yönelebilirsiniz.