Çalışan bağlılığında en önemli faktörün maaş olduğu tartışmasız bir gerçektir. Öyle ki meslek seçiminde de maaş önemli bir kriterdir. Maaşı en çok merak edilen mesleklerden biri de aile danışmanlığıdır. Aile danışmanı maaşı ve aile danışmanlığına dair diğer detaylar yazımızın devamında.
İlköğretim çağı itibarıyla öğrendiğimiz şu bilgi, ailenin önemini ortaya koyar: Aile toplumun temelidir. Nitekim ulu önder Mustafa Kemal Atatürk de “Medeniyetin esası, gelişme ve gücün temeli aile hayatındadır” sözleriyle ailenin gücüne vurgu yapmıştır. Ailenin toplumun gelişmesine olan etkisi, aile danışmanlığına olan ihtiyacın da nedenidir. Bu bağlamda aile danışmanı itibar edilmesi gereken bir meslektir.
Aile Danışmanları Ne İş Yapar?
Aile danışmanı maaşı hakkındaki detaylara değinmeden önce aile danışmanı nerelerde çalışır, aile danışmanlığı ne iş yapar gibi konulara değinelim. Böylece aile danışmanlığı maaşı konusunda beklentinize göre daha kolay değerlendirme yapabilirsiniz. Aile danışmanlığını yapmadan önce önceliğinizin maaş olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Aile danışmanı çalışma alanları geniştir; fakat bu durum özel sektör için geçerli de diyebiliriz. Kamu sektöründe aile danışmanı olarak personel alınmaz. Aile danışmanları, yazımızın ilerleyen satırlarında detaylıca değineceğimiz lisans programları için açılan kadrolara KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile atanır. Bu sayede kamuda çalışma imkânı bulur.
Aile danışmanları, genellikle aile danışmanlığı sertifikası ile özel aile danışma merkezi açma eğiliminde olur. Mesai dışında uzmanlık hizmeti veren aile danışmanları da vardır. Bir aile danışmanının özel sektörde çalışabileceği kurum ve kuruluşlar şunlardır:
- Rehabilitasyon ve özel eğitim merkezi
- Aile mahkemeleri (bilirkişi)
- Kadın ve aile sağlığı merkezleri
- Bakanlıkların il merkez müdürlükleri
- Aile danışmanlığı merkezleri
- Belediyelerin aile ve toplum sağlığı merkezleri
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (SHÇEK) bağlığı aile danışmanlığı merkezler
Aile danışmanı veya aile terapisti unvanıyla çalışan aile danışmanının görevleri ise şöyledir:
- Evlilik planları yapan çiftlerin endişelerinden kurtulmasına yardımcı olmak
- Aile içi şiddetin sona ermesi için psikolojik danışmanlık hizmeti vermek
- Boşanma, ekonomik zorluklar, hastalık gibi olumsuz durumların sebebiyet verdiği sorunların çözülmesine yardımcı olmak
- Danışanları gerektiğinde psikiyatriste veya ilgili diğer uzmanlara ya da kurumlara yönlendirmek
- Adli vakalarda bilirkişi raporu sunarak tavsiyelerde bulunmak ve durum hakkında bilgilendirme yapmak
Aile danışmanları, bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken sosyal çalışmacılar (sosyal hizmet uzmanları), doktor, öğretmen veya kolluk görevlileriyle iletişimde kalır.
Gelelim aile danışmanı maaşı ne kadar sorusunun yanıtına. Elbette maaş kurumların çalışma politikası, beklentileri doğrultusunda değişkenlik gösterir. Ortalama maaşın ise altı bin civarında olduğunu söyleyebiliriz. Aile danışmanlığı iş ilanları için başvuruda bulunduğunuzda daha düşük veya daha yüksek ücret teklifleriyle karşılaşmanız mümkündür.
Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Her mesleğin bir gereksinimi vardır; fakat genellikle pek çok meslekte öğrenim belgesi yeterlidir. Aile danışmanlığında ise durum farklıdır. Aile danışma olmanın şartları üniversite onaylı ya da MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak; sertifika almaya hak kazanmak için ise aile danışmanlığı eğitimi almaktır.
Aile danışmanlığı sertifika programı ile eğitim alabilmek için Sosyal Hizmetler Psikoloji Sosyoloji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi alanlarından mezun olmak gereklidir. Bu bölümlerden mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı sertifika almaya hak kazanır. Alanda yüksek lisans veya doktora yapanlar aile danışmanlığı eğitiminden muaftır.
Aile danışmanı olmak için en kritik noktalardan biri de kişisel özelliğin meslekle örtüşmesidir. Aksi halde meslekte başarılı olunmayacaktır. Aile danışmanının kişisel özellikleri şunlardır:
- Olay ve durumları neden-sonuç ilişkisinde bütün olarak değerlendirme
- İyi bir dinleyici olma
- Eleştirel düşünebilme
- Tüm iletişim kanallarını etkili kullanabilme
- Empati yapabilme
Aile Danışmanlığı Eğitimi Ücretleri
Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yönetmeliğine göre aile danışmanlığı kursu olarak hizmet verenler, toplamda 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi verir. Aile danışmanlığı eğitimi ücretleri, eğitim kurumları arasında değişkenlik gösterir. Bu nedenle aile danışmanlığı maaşında olduğu gibi eğitim programları için spesifik bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir.
Aile evlilik danışmanı olmak üzere verilen eğitimlerde ders konuları şöyledir:
- Aile Danışmanlığı
- Aile Kurumu ve Yapısı
- Aile Olma Süreci
- Gelişim Alanları
- Ailede Uyum Problemleri
- Yaşlılıkta Uyum Problemleri
- Çift İlişkileri
- Ergenlik ve Gençlik Dönemi
- Çocuk Hakları ve Hukuku
- Aile Danışmanlığında Sosyal Vakalar
- Danışmanlıkta Terapötik Süreç
- Aile Danışmanlığı Yaklaşımları
- Aile Danışmanlığı Rehberlik ve Danışmanlık Becerileri
- Aile Danışmanlığında Kriz Yönetimi
- Meslek Etiği
- Meslekte Araştırma Teknikleri
- Aile Danışmanlığında Süpervizyon ve Vaka Sunumları
Teknolojinin tüm kuralları değiştirdiği günümüzde en uygun eğitim şekli şüphesiz teknoloji ile eğitimin buluştuğu uzaktan eğitimdir. Uzaktan eğitim aile danışmanlığı, 32 saati uygulama 432 saati teorik olmak üzere toplamda 464 saat verilir. Dolayısıyla oldukça kapsamlı bir eğitimdir.
Sonuç olarak;
Aile danışmanı ne kadar maaş alır merak edenler için aile danışmanlığı ücretleri hakkındaki bilgileri paylaştık. Aile danışmanlığı mesleği konusundaki önemli noktalara değinerek meslek edinmek isteyenler için yol göstermeye çalıştık. Aile danışmanlığı için; hem maddi kazanç sağlanan hem de manevi haz duyulan bir meslek diyebiliriz. Siz de belirttiğimiz koşullara uyuyorsanız aile danışmanı olma yolunda ilk adımı atmak için aile danışmanlığı eğitimi almanızı öneririz.