You are currently viewing Aile Danışmanı Nasıl Olunur? Aile Danışmanı Olma Şartları

Aile Danışmanı Nasıl Olunur? Aile Danışmanı Olma Şartları

Aile danışmanlığı, her bölüm mezununa açık olmayan bir meslek olarak profesyonelliğini koruyan iş alanlarından biridir. Profesyonel danışmanlık hizmeti sunan aile danışmanı ise psiko-sosyal konuları ele alarak görevini sürdürür. Peki, bazı bölüm mezunlarına açık olan ve gittikçe rağbet gören aile danışmanlığı mesleğine giriş için hangi şartları ve nitelikleri yerine getirmek gerekir? Yazımızda, ilgili bölüm mezunlarının sorduğu aile danışmanı nasıl olunur sorusunu yanıtlayarak aile danışmanı olma şartlarını geniş bir açıyla değerlendireceğiz.

Aile Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?

Aile danışmanı olma şartları, yasal mevzuatın belirlediği unsurları ve aile danışmanının taşıması gereken mesleki nitelikleri kapsar. Önce Aile Danışma Merkezleri yönetmeliğine göre aile danışmanı olma şartlarına göz atalım. Yönetmelik gereği, aile danışmanlığı için; sosyal hizmetler, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden birinde en az 4 yıllık eğitim almak zorunludur.

Ayrıca bu bölümlerde eğitim görüp mezun olduktan sonra süpervizyon içeren uygulamalı aile danışmanlığı eğitimi almak da şarttır. Aile danışmanlık merkezlerinde, aile danışmanı olarak çalışmak için alanın uzmanlık içeren eğitimi almak gerekir.

Aile danışmanlığı eğitimi ise yüksek lisans düzeyinde veya sertifika programı kapsamında verilir. Yani yüksek lisans eğitimi görerek de aile danışmanı olabileceğiniz gibi süpervizyon içeren sertifika programına katılarak da aile danışmanlığına adım atabilirsiniz. Eğitim seçenekleri ile ilgili detaylı bilgiler edinmek için aile danışmanlığı eğitimi nereden alınmalı adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Şimdi aile danışmanı olmak için atacağınız ilk adım olan aile danışmanlığı eğitiminin sertifika programını konu alacağız.

Aile Danışmanı Olmak İçin İlk Adım: Aile Danışmanlığı Eğitimi

Aile danışmanlığı sertifikalı eğitim, hem üniversiteler hem de MEB’in izni dahilinde kurs merkezleri tarafından veriliyor. Ayrıca uzaktan eğitim yoluyla da aile danışmanlığı programına katılabiliyorsunuz. MEB ya da üniversite onaylı sertifika veren kurumlar, toplamda 450 saat süren bir eğitim vermek zorundadır. Ayrıca bu eğitim sürecinde, alanda geçerli olan konuları da işlemesi gereklidir. Yine en az 30 saati bulan süpervizyon sürecini de danışman adaylarına sunabilmelidir.

Aile danışmanlığı eğitiminin en az 300 saati teorik, 150 saati ise süpervizyonu da içeren uygulamalı bir akışına sahiptir. Uzaktan eğitim yoluyla alınan aile danışmanlığı eğitiminde; aile olmak kavramı, aile danışmanlığında terapötik süreç, sosyal vaka verileri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik becerileri, çift ilişkileri ve meslek etiği gibi alanla ilgili konulara yer verilir. Eğitimin süpervizyon içeren aşamasını başarıyla tamamlayanlara da MEB ya da üniversite onaylı sertifika verilmiş olur.

Aile Danışmanı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Aile danışmanı sertifikası, danışmanlık merkezlerinde çalışmak isteyen adayların alması gereken zorunlu bir belgedir. Ancak aile danışmanlığı alanında yüksek lisans eğitimi almanız durumunda, ek olarak sertifikaya başvurmanız gerekmez. Aile danışmanlığı sertifikası, bir danışman olarak bilgi ve mesleki yeterliliğinizi kanıtlamanın resmi bir yoludur. Ayrıca resmi olarak edindiğiniz sertifika yanında, aldığınız eğitim de görev tanımı ve meslek hakkında size detaylı bilgiler sunar.

meb-onayli-aile

Online eğitim veya yüz yüze eğitim yoluyla alınan aile danışmanlığı programının amacı da alana geniş bir bakış açısına sahip, yetkin aile danışmanları kazandırmaktır. Sertifikadan ziyade eğitim sürecine odaklanarak alanın ihtiyacı olan aile danışmanı olabilir ve ilgili aile danışmanlık konularında uzmanlaşabilirsiniz.

Aile Danışmanının Mesleki Nitelikleri Nelerdir?

Aile danışmanı olmanın yasal şartlarına göz attık. Bir de aile danışmanının sahip olması gereken mesleki niteliklerden bahsetmek gereklidir. Aile danışmanlığı mesleği, danışmanlık bilgileriyle beraber becerilerini de kapsar. Danışmanlık becerileri, profesyonel olarak alınan eğitimden edinilen mesleki yetkinliğin bir ifadesidir. Ayrıca süpervizyon sürecinde de danışman adayının mesleki bilgileriyle birlikte danışmanlık becerileri de ölçülür.

Aile danışmanı genel olarak aşağıdaki mesleki nitelikleri barındırarak danışanları ile ilişkilerini başlatır.

  • Aile Danışmanı Bütünselci Bir Bakış Açısına Sahiptir

Aile danışmanının en önemli mesleki niteliklerinden biri, vaka ve danışanlara karşı bütünsel bir bakış açısını sahip olmasıdır. Bir danışmanın mesleki yetkinliğini de kanıtlayan bütünselci bakış açısı, bilindik görüş ve değerlendirme dışındaki ötesini görebilme ve gözlem yeteneğini aktif kullanma ile ilgilidir. Aile danışmanı olmanın mesleki nitelik şartlarından biri olarak geniş bakış açısı, farklı yöntemler ve görüşleri değerlendirerek sonuç çıkarmaya dayalıdır.

  • Aktif Dinleme ve Empati Becerisi Yüksektir

Aile danışmanının etkin iletişim becerilerine sahip olması gerektiği bilinen bir niteliktir. Aktif dinleme ve empatik iletişim ise danışana güven vermenin ve çözümü açmanın bir yoludur. Aktif dinleme aynı zamanda doğru yerde doğru soruyu sormaya da yöneliktir. Danışan ile sürdürülebilir iletişim başlatmak için öncelikle onu anlayarak dinlemek gerekir.

  • Aile Danışmanı Mesleki Eğitim ve Gelişime Açıktır

Aile danışmanlığı eğitimi ya da sertifikası aldıktan sonra danışmanın mesleki gelişimi sona ermez. Bilakis bu aşamadan sonra nasıl bir danışman olacağına karar vermesi gerekir. Aile danışmanlığında mesleki eğitimler, alanın geniş konu başlıklarından oluşması neticesinde oldukça geniştir.

Danışman; çift terapisi, cinsel terapi, ergen psikolojisi ve oyun terapisi gibi spesifik alanlarda eğitim alarak kendini geliştirebilir. Ülkemizde en çok çift ve evlilik terapisi gibi aile terapi alanları öne çıkmaktadır. Aile danışmanı hem bakış açısını geliştirmek hem bir alan özelinde uzmanlaşmak için eğitim sürecine aktif olarak katılır.

  • Aile Danışmanı Eleştirel Düşünme Becerisini Kullanır

Danışmanın eleştirel düşünme becerisine sahip olması, muhakeme yetkinliğini kullanarak alternatif düşüncelere açık olmasını gerektirir. Böylece hem alan hem de danışanlar söz konusu olduğunda, doğru-yanlış karşılaştırmasından ziyade daha farklı bir bakış açısı kullanmayı öğrenir. Eleştirel düşünme becerisi, danışmanın vaka üzerinde analiz ve değerlendirme yaparak sonuç çıkarmasının önüne aça

Aile Danışmanı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Aile Danışmanı Terapi Yapabilir mi?

Aile danışmanlığının bir diğer adı aile terapisidir. Aile danışmanı, çeşitli teknikler ve terapi yöntemleri çerçevesinde danışanların bir arada olduğu bir terapi süreci başlatır.

Aile Danışmanlığı Sertifikası MEB onaylı mı?

Uzaktan eğitim ya da yüz yüze eğitim ile verilen aile danışmanlığı sertifikası, MEB veya üniversite onaylı olabiliyor. MEB’den izin alan eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verirken, üniversiteler ise üniversite onaylı sertifika veriyor.

Online Aile Danışmanlığı Eğitimi Var mı?

Evet, online aile danışmanlığı eğitimi hem üniversiteler hem de MEB’den izinli kurumlar tarafından verilebiliyor. Ayrıca bu kurumlar en az 450 saatlik eğitim vererek ilgili konu başlıklarını detaylı bir şekilde ele alıyor. Online aile danışmanlığı eğitimine başvurmadan önce eğitim veren kurumu ve eğitmeni inceleyerek karar vermenizi öneririz.

Açıköğretim Mezunları Aile Danışmanı Olabilir mi?

Açıköğretim sosyoloji ve çocuk gelişimi mezunları da 4 yıllık eğitim görmeleri durumunda aile danışmanı olabilirler. Yalnız açıköğretim düzeyinde alınan eğitim, aile danışmanlığı programındaki süpervizyon sürecinde mezunları zorlayabilir. Bundan dolayı sertifika programına ya da eğitime başvurmadan önce alanla ilgili bilgiler edinmek gerekebilir.

Aile danışmanı nasıl olunur sorusundan hareketle zorunlu olan eğitime ve mesleki niteliklere odaklandık. Eğer ilgili bölümlerden mezunsanız ve aile danışmanı olmak istiyorsanız  online aile danışmanlığı sertifika programımıza katılarak mesleğe adım atabilirsiniz.